Als je op mijn website een roadbook koopt, is de kans groot dat je een versie met gpx-track gekocht hebt. Dat is een handige aanvulling op een geprint roadbook volgens het bolleke-pijl-principe. Maar hoe gebruik je nu zo’n gpx-track?


1. Pak het zip-bestand uit

Om technische redenen kan het gpx-bestand niet rechtstreeks gedownload worden. Daarom zit het verpakt in een zogenaamd zip-bestand.

Dat bestand eindigt altijd met -Track.zip of gewoon -Track.

Op de meeste smartphones of tablets kan je dat zip-bestanden niet openen, tenzij je een specifieke app hebt daarvoor. (ik heb er zelf nog geen gebruiksvriendelijke gevonden.)

Om de gpx-track tevoorschijn te halen, moet je het bestand dus eerst downloaden op je laptop of computer.

Als je klikt vanuit de mail, wordt het bestand automatisch gedownload naar de map ‘Downloads’ op je computer.
Lukt het niet vanuit de mail, maak dan je account aan en log dan in. Dat lukt meestal wel.
Lukt het nog niet? Dan moet je de beveiligingsinstellingen van je computer of browser aanpassen. Of even een andere browser gebruiken.

Klik na het downloaden in Windows rechts op het bestand en kies voor ‘Alles uitpakken’. Klik dan op de knop ‘Uitpakken’ daar is je gpx-track.
Meer info vind je op https://itpack.be/algemeen/bestanden-wat-is-een-zip-bestand/

Joepie!

2. Kies de juiste app of navigatietoestel

Nu moet je nog een programma of toestel hebben dat met zo’n gpx-bestand om kan.

Sommige Garmin-navigatietoestellen kunnen goed overweg met zo’n gpx-track. Probleem is waarschijnlijk dat de kaarten op je Garmin niet gedetailleerd genoeg zijn. Heel wat kleine boswegen ontbreken. Daardoor zal zo’n gpx-track voor 4×4 rijden op je Garmin niet echt handig zijn.

Daarom is het beter om op je smartphone of tablet een goede kaart-app te zetten. Zelf gebruik ik de laatste jaren alleen nog maar Gaia-GPS. Deze app is beschikbaar voor iOS (Apple) en Android. En je kan ook alles synchroniseren met hun website. Alle info op https://www.gaiagps.com/

De betaalde versie kost ongeveer 20 dollar per jaar. Grootste voordeel is dat je met die versie op voorhand je kaarten kan downloaden. Daardoor heb je tijdens je tocht geen data-verbinding nodig en heb je altijd alle info bij de hand.

Een goed alternatief voor Gaia-GPS is ViewRanger, ook voor Android en iOS. En iets goedkoper.

3. De track op je app zetten

Met Gaia-GPS kan je de gpx-track op verschillende manieren op je smartphone of tablet krijgen

  • Via de website inloggen in je account en dan kiezen voor ‘Uploaden’ (in de menu achter je naam). De track zal na het synchroniseren zichtbaar zijn in de app op je smartphone of tablet.
  • De gpx-track mailen naar je e-mailadres en dan op je app openen met Gaia-GPS.

4. Kaarten op voorhand downloaden

Om te vermijden dat je onderweg zonder kaart valt omdat je geen verbinding hebt of omdat je data-limiet overschreden is, download je best vooraf de kaart op je smartphone of tablet.

Dat kan je zowel in Gaia-GPS als ViewRanger.

Bij GaiaGPS vind je een goede uitleg hoe dat moet via https://help.gaiagps.com/hc/en-us/articles/115003525127-Download-Maps-for-Offline-Use

In GaiaGPS gebruik ik Gaia Streets als basiskaart en download ik die in het grootste detail (de schuifbalk bovenaan op 12 of meer zetten). Heel België en een stuk van Nederland is minder dan 300MB.

5. De rit rijden

Een navigatiesysteem als Gaia-GPS of Viewranger, leest de rit niet voor zoals een klassieke navigatie. Je volg de rit op de kaart.

in Gaia-GPS ken je heel hard inzoomen en door te klikken op het ‘windstreken-icoon’ (rechtsboven op tablet, bovenaan in het midden op smartphone kan je switchen tussen algemene kaartview, route volgen met de kaart altijd naar het noorden, of route volgen met de kaart altijd in de richting waarin je rijdt.

Tip: voor de ritten zonder getekend roadbook, kan je het digitaal kaartlezen overlaten aan je bijrijder. Zo hebben je passagiers ook iets te doen.

Geschreven door Karl Gilis